google-site-verification=lE4tNH6_yC5_uD7CtV0IriWKuzLmqVRb4bbvV1OMwnw AW-784754287 Yazı | PET-TURE
top of page
Search
  • Writer's picturePet-Ture

Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Updated: May 8, 2021


Bu konuların dikkatle takip edilmemesi ve aksaklık yaşanması köpeğin gerek sağlığında gerekse psikolojisinde ciddi sorunlara yol açabilir. Peki köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Köpek bakımı ciddi ilgi ve önem gerektiren bir konudur. Özellikle yavru köpeklerin gelişim ve bakım süreci daha fazla özen ve emek ister. Sağlık hepimiz için olduğu gibi küçük dostlarımız için de dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur. Peki bunun için neler yapabiliriz?

1- Köpeğinizin sağlığı açısından yemek ve su kabı seramik ya da paslanmaz çelik olmalıdır. Çanakları ise her gün yıkamalısınız çünkü biriken yemek artıklarında bakteri ürer. Bu da bakterilerin üremesine neden olarak köpeğiniz için sağlıksız bir durum oluşturur.

2- Köpeğinizi düzenli olarak taramak ölü tüyleri aldığı ve aynı zamanda köpeğinizin tüylerinin parlak ve sağlıklı olmasını sağladığı için son derece faydalıdır. Tarama sırasında hassas bölgelere, arka ve alt kısımlara dikkat etmek güven kazanmanızı sağlayacaktır.

3- Köpeklerin belirli aralıklarla yıkanmaya ihtiyacı vardır, yavru köpekleri ise sadece ılık ve ıslak bir bezle silmeniz belirli bir büyüklüğe gelene kadar yeterli olacaktır. Köpeğinizi yıkadıktan sonra birkaç dakika küvette/duşta bırakın kendi silkinerek fazla sudan kurtulsun. Sonra yumuşak bir havluyla hızlıca kurulayın. Kısık ayarda kurutma makinesini uzaktan tutarak da kurutmayı tamamlayabilirsiniz.

4- Köpeklerde tırnak kesimi hakkında bir tecrübeniz yok ise tırnaklarının nasıl kesileceğini veterinerinizden öğrenmeniz ya da bir veterinerden yardım almanız gerekir. Aksi halde bunu bilginiz olmadan yaparsanız küçük dostunuzun canı acıyabilir ve hırçınlaşabilir.


5- Bazı köpek cinslerinin tüylerinin sıklıkla kırpılması gerekir. Bunun profesyonel köpek bakım uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. Eğer bilinçsiz bir şekilde siz kırpmaya çalışırsanız bu onun derisine zarar verebilir.

6- Öncelikle bilinmesi gerekir ki bir köpeğin boyutu ne olursa olsun bütün köpeklerin düzenli olarak idmana ve sosyalleşmeye ihtiyacı vardır. Bir park ya da açık alana götürmeniz köpekleri mutlu edecektir. Eğer dişi köpeğiniz var ise istenmeyen çiftleştirmelerden uzak tutmak için kızışma döneminde erkek köpeklerden ayırmaya dikkat etmeniz gerekir.


Eğer köpek yavrusu sahiplendiyseniz ailesinden ayrıldığında on haftalık kadar olmalıdır. Böylece annesinden ve kardeşlerinden oyun, beslenme gibi becerileri öğrenmiş olur. Yavru köpeğinizi eve götürürken taşıma kutusunda ya da battaniyeye sararak dizinizde götürün.

Köpek bakımında dikkat edilmesi gerekenler başlığı altında akıllara gelen şeylerden biri de tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi verirken şunlara dikkat etmelisiniz: Eve girmeden önce mutlaka tuvaletini dışarıda yapmasına fırsat verin, eğer hava şartları kötüyse evde belirli bir alana ped ya da gazete kâğıdı serebilirsiniz. Köpeğiniz buraya tuvaletini yaptığında onu severek bunu anlamasını sağlayın. Bu alan dışında bir yere tuvaletini yaptığında ona yüz vermeyin. Tuvaletini yapmak için dışarı çıkması gerektiğini öğrendiğinde bunu tamamen kaldırabilirsiniz. Tuvalet ihtiyacını gidermesi için düzenli aralıklarla, belirli saatlere sadık kalmaya önem gösterin.

Köpeklerin genel özellikleri arasında genetiğe dayalı kişilik özellikleri yer almaktadır. Köpek denilince akla ilk gelen karakteristik özellik şüphesiz sadakat duygularıdır. İhtiyaçlarını düzenli olarak karşılayan sahiplerine taparcasına bağlanan köpekler, onlardan aldıkları komutlara sorgusuz bir şekilde itaat ederler. Bu doğrultuda sizlerin alıştırdığı düzen ve alışkanlıklar ile yaşamlarını devam ettirirler.


698 views0 comments
bottom of page